Startup Stories: J&P

Η εταιρεία Ιωάννου και Παρασκευαϊδης, γνωστή με τα αρχικά της J&P, ιδρύθηκε από τους δύο κύριους μετόχους τον κ. Στέλιο Ιωάννου και κ. Γεώργιο Παρασκευαϊδη, οι οποίοι εμπνεύστηκαν και πραγματοποίησαν την μεταμόρφωση της μικρής κυπριακής εταιρείας της δεκαετίας του 1940 σε ένα διεθνή εργοληπτικό κολοσσό που καταλαμβάνει όλο το φάσμα κατασκευαστικών δραστηριοτήτων σε τέσσερις ηπείρους.

Ο Γιώργος Παρασκευαΐδης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916 και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Κύπρο σε πολύ νεαρή ηλικία. Έκανε σπουδές αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Δραστηριοποιήθηκε κυρίως στο χώρο των οικοδομικών επιχειρήσεων. Ήταν Κύπριος επιχειρηματίας με φιλανθρωπική δράση στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Τιμήθηκε μεταξύ άλλων με το αξίωμα του Ιππότη του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, από τη Βασίλισσα Ελισάβετ και με το Σταυρό του Αγίου Μάρκου από το Βατικανό.

Το φιλανθρωπικό του έργο ήταν εξίσου σημαντικό. Χαρακτηριστικά, ενίσχυσε οικονομικά παιδιά που είχαν ανάγκη για θεραπεία στην Αμερική και χρηματοδότησε τη δημιουργία και λειτουργία του μεταμοσχευτικού κέντρου στη Λευκωσία της Κύπρου. Στο Παρασκευαΐδειο Χειρουργικό και Μεταμοσχευτικό Κέντρο που άρχισε τη λειτουργία του το 1986 έγιναν 879 μεταμοσχεύσεις νεφρού, μέχρι το 2010 που σταμάτησε η λειτουργία του. Πέθανε σε ιδιωτικό νοσοκομείο στο Λονδίνο, το 2007 σε ηλικία 91 ετών.

Στέλιος Ιωάννου

Γεννήθηκε στα Λεύκαρα Λάρνακας. Σε νεαρή ηλίκία μετοίκησε οικογενειακώς στη Λευκωσία όπου ο πατέρας ήταν ιδιοκτήτης Πανδοχείου το οποίο λειτουργούσε παράλληλα και ως διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων. Ο Στέλιος Ιωάννου είχε από νωρίς την ευκαιρία να ενημερωθεί άμεσα, αλλά και να ευαισθητοποιηθεί, ως προς τα προβλήματα, τις αρετές και τις ανάγκες των ανθρώπων της υπαίθρου, της παραγωγής και του εμπορίου της Κύπρου.  Αφού αποφοίτητησε την Αγγλική Σχολή ασχολήθηκε αρχικά με το εμπόριο και αργότερα έγινε ο ένας εκ των δύο συνιδρυτών της μεγάλης κατασκευαστικής-εργοληπτικής εταιρείας «Ιωάννου & Παρασκευαΐδης»

Παρά τη διεθνή επιχειρηματική επιτυχία του, ο Στέλιος Ιωάννου δεν λησμόνησε τις καταβολές του. Με το ενδιαφέρον του σταθερά προσηλωμένο στην πατρίδα του, αναδείχθηκε μέγας ευεργέτης της Κύπρου, μέσα από τη φιλανθρωπική αλλά και την επιχειρηματική δράση του. Απεβίωσε το 1999 σε ηλικία 84 ετών.

Έργο

Η J&P αναλαμβάνει έργα ανεξάρτητα από την πολυπλοκότητα τους, περιλαμβανομένων ιδιωτικών και δημοσίων έργων. Διατηρεί μια ομάδα που περιλαμβάνει προσοντούχους επαγγελματίες, μηχανικούς, επιθεωρητές έργων και έμπειρους τεχνικούς σε κάθε τομέα της κατασκευαστικής βιομηχανίας. Με την πολύχρονη πείρα της των επτά δεκαετιών, το σύγχρονο εξοπλισμό, τα μηχανήματα και το έμπειρο προσωπικό της, η J&P εκτελεί έγκαιρα, εντός του προϋπολογισμού και προδιαγραφών τα έργα που αναλαμβάνει. Η J&P ή και σε συνεργασία με εταιρείες διεθνούς εμβέλειας αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση, σχεδιασμό, εκτέλεση μεγάλων κατασκευαστικών έργων σε διεθνές επίπεδο αντιπροσωπεύοντας την Κύπρο επάξια στο εξωτερικό.

Οικοδομικά Έργα

Ο εντυπωσιακός κατάλογος των οικοδομικών εργασιών της Ιωάννου & Παρασκευαϊδης Λτδ συμπεριλαμβάνει μερικές από τις πιο αξιόλογες κατασκευές στην Κύπρο. Οικοδομικά έργα που έχουν εκτελεσθεί είναι στην Δεκέλεια, Επισκοπή και στα στρατιωτικά κέντρα εκπαιδεύσεως στο Ακρωτήρι, τα Ξενοδοχεία “Hilton”, “Le Meridien” “Golden Sands” και τα πλείστα από τα πιο φημισμένα ξενοδοχεία, πρεσβείες, σχολεία, Τράπεζες (π.χ. Κτίρια Διοικήσεως Τράπεζας Κύπρου, Ελληνικής Τράπεζας) εξειδικευμένα πολυσύνθετα εργοστάσια (π.χ. Τσιμεντοποιία, Βιομηχανία Κατασκευής λιπασμάτων, Δασικές Βιομηχανίες, κλπ.) τους δυο ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, ένα στη Δεκέλεια και ένα στη Μονή ως επίσης και άλλα συναφή έργα όπως δορυφορικούς σταθμούς, κατοικίες (π.χ. ατομικές κατοικίες, πολυκατοικίες, συγκροτήματα) ανακαινίσεις και πολλά άλλα. Επίσης τα ταχείας κατασκευής ποιοτικά προκατασκευασμένα δομήματα της Ιωάννου & Παρασκευαϊδης Λτδ έχουν στεγάσει χιλιάδες άτομα και επιχειρήσεις.

Τεχνικά Έργα

Ο Κατάλογος με τα πιο εντυπωσιακά έργα της Ιωάννου & Παρασκευαϊδης συμπεριλαμβάνει μερικές από τις πιο αξιόλογες κατασκευές στην Κύπρο όπως αυτοκινητόδρομους, υδατοφράχτες, εργοστάσια, αεροδρόμια και άλλα έργα, καθώς επίσης εργασίες λατόμευσης όπως το Λατομείο Πυργών Λτδ, Εταιρεία εγγεγραμμένη το 2001 με κύριο μέτοχο την Ιωάννου & Παρασκευαϊδης.

Η εμπειρία της Εταιρείας στην κατασκευή αυτοκινητόδρομων αποτελείται από ένα μακρύ κατάλογο έργων όπως Δρόμος Λευκωσίας-Λεμεσού, Λευκωσίας-Λάρνακας, Αραδίππου-Δεκέλειας, Λεμεσού-Πάφου, Κοκκινοτριμιθιάς-Αστρομερίτη, Κυκλικοί Κυκλοφοριακοί Κόμβοι Λιμανιού Λεμεσού-Πολεμιδιών και επεκτείνεται σε εξειδικευμένες εργασίες όπως τοποθέτηση πασσάλων, κατασκευή γεφυρών και υπέργειες διαβάσεις με προεντεταμένα στοιχεία, σήραγγες, εκτεταμένες ανατινάξεις βράχων και κατασκευή και λειτουργία εργοστασίων θραύσης υλικών λατόμευσης, αποχετευτικά έργα, σκυρόδεμα δρόμων και ασφαλτόστρωση δρόμων κλπ.

Η γνώμη μας

Κανένα άρθρο της StartUp Ark η οποία επικροτεί όλες τις εταιρείες που αρχίζουν από το μηδέν και φτάνουν τη παγκόσμια κορυφή, δεν είναι αρκετό για να καλύψει τα έργα της εταιρείας J&P. Οι συνεχιστές της εταιρείας έχουν ως όραμα την αξιοποίηση των πόρων και της φήμης της για διατήρηση ηγετικής παρουσίας, σαν πρότυπος οργανισμός στον κατασκευαστικό και αναπτυξιακό τομέα.

Δείτε την σελίδα της J&P εδώ.

Διαβάστε περισσότερες ιστορίες εδώ.