Σήμερα όταν λέμε τσαγκάρη εννοούμε τον τεχνίτη που επιδιορθώνει τα χαλασμένα μας παπούτσια. Πριν χρόνια όμως, ο τσαγκάρης τα έφτιαχνε ο ίδιος από την αρχή.
Στην εφαρμογή Cyprus24 μπορείτε να βρείτε κάποιον επαγγελματία τσαγκάρη, ο οποίος μπορεί να σας επιδιορθώσει τα παπούτσια σας από την αρχή όπως εσείς τα θέλετε ή να σας τα επιδιορθώσει.

Tο τσαγκαράδικο

Ο χώρος όπου ο τσαγκάρης τότε είχε στημένο το πάγκο του με όλα τα σύνεργα, ήταν ανοιχτό απʼ το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Εκεί, σκυμμένος πάνω από τον πάγκο του, δούλευε ώρες ατέλειωτες φορώντας πάντα τη χαρακτηριστική δερμάτινη ποδιά του. Εκεί δεχόταν και τις παραγγελίες των πελατών του.

Oταν ερχόταν ο πελάτης για να παραγγείλει ένα ζευγάρι παπούτσια, τον έβαζε ο τσαγκάρης να πατήσει πάνω σʼ ένα χοντρό πετσί κι εκεί μʼένα μολύβι, που το σάλιωνε προηγουμένως ζωγράφιζε το πέλμα του.

Στις μεγάλες πόλεις υπήρχαν μεγάλα τσαγκαράδικα, όπου δούλευαν πολλοί τσαγκάρηδες. Tα τσαγκαράδικα αυτά δέχονταν μεγάλες παραγγελίες και για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πελατών, δούλευαν ασταμάτητα. Είχαν φυσικά στη διάθεσή τους και αρκετά μέσα, όπως ποδοκίνητες μηχανές, για να ράβουν γρηγορότερα τα παπούτσια.

H κατασκευή τους ήταν εξʼολοκλήρου χειροποίητη. Δεν υπήρχαν τότε κόλλες και μηχανές. Ηταν ραφτά και καρφωτά. Για να τα κατασκευάσει ο τσαγκάρης αγόραζε το δέρμα. Tα δέρματα ήταν δύο ειδών, τα ψιλά που τα χρησιμοποιούσε για το πάνω μέρος του παπουτσιού και τα χοντρά, με τα οποία έφτιαχνε το κάτω μέρος, τις σόλες δηλαδή.
Τα συνηθέστερα εργαλεία που συναντάμε σε ένα παλιό τσαγκαράδικο είναι: Το καλαπόδι, που είναι ξύλινο ομοίωμα ποδιού για την κατασκευή των παπουτσιών.
Ραπτομηχανή, για το γάζωμα των δερμάτων των παπουτσιών.
Σφυρί, για το κάρφωμα της πρόκας στο παπούτσι.
Σουβλί, για να τρυπάνε το δέρμα.
Μουστάς, εργαλείο για στρώσιμο της σόλας.
Σίδερο, πάνω στο οποίο κάρφωναν τα παπούτσια.
Τσιμπίδι, που είναι τανάλια για το τέντωμα του δέρματος στο καλαπόδι.

Πηγή που χρησιμοποιήθηκε:
https://archive.patris.gr